Aberlour A’bunadh, Batch #78

Dags att tackla den första Aberlour buteljeringen i cask strength format! A’bunadh anses av många som sherrybombernas sherrybomb, och hålls högt av fantasterna.

Man kan utläsa mycket om innehållet i denna flarra genom etiketten, men inte allt. Som vanligt har jag i första hand kollat Aberlours hemsida efter information, men jag kan vid det här laget konstatera att deras hemsida är bland de sämsta i branschen. A’bunadh är en NAS:are buteljerad på “original cask strength”, vilket enligt etiketten för denna batch är 60.7%. Faten som har använts är av typen spanska oloroso sherry butts. Ingen kylfiltrering har förekommit och enligt Whiskybase.com har ingen färg tillsatts.

Sherry frukt bomb på snoken! Russin, plommon, fikon och dadlar. Röda äpplen också. Mandel, tankarna går till amaretto likör. Toffee, fudge och honung. Werther’s Original kanske? Lite arrack också, rommig känsla. Apelsinmarmelad och lite vattenmelon smaksatt tuggummi? Längst ned bland dofterna finner jag lite vaniljkex.

60.7% ger ett bra tryck i alkoholen! Sött, väldigt sött. Mycket russin och dadlar. Honung. Röda äpplen och äppelskal, lite päron också. Mycket smak på en gång, men avtar rätt fort. Lite beska i eftersmaken, honungen och russinen hänger kvar.

Här behövs nog en rejäl dos vatten. Hävde i en tesked i ungefär 2,5cl av whiskyn. Nosen är i stort sett oförändrad, lite mer vanilj. Får hintar av toffee fyllda chokladpraliner.

Fylligare smak, herre jisses här händer det grejjer! En fruktkorg av smaker som någon strilat en god klunk sherry över. I stort sett samma smaker, bara mer och längre. Mynta och ingefära har tillkommit, tillsammans med lite grapefrukt. Lite läder också. Milda pepparkakskryddor i finishen, som håller i en hyffsad lång stund. Goa grejjer!

En väldigt fin nos tillsammans med en riktigt god smak kommer man långt med i min bok. Det här är en skit god sherry bomb värd att prova! Denna A’bunadh får 88 poäng av mig.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started